Gelaagd glas

416742641 924Gelaagd glas bestaat uit twee of meer ruiten, die met elkaar zijn verbonden door een transparante en onzichtbare tussenlaag van kunststof (pvb folie van 1,2 of meerdere lagen op elkaar). Bijvoorbeeld 33.1 (6.37mm) of 44.2(8.74mm) glas.  Een voorruit van een auto is gemaakt van gelaagd glas. Het grote voordeel van gelaagd glas is dat er geen stukken uitvallen als het breekt. Die kunststof tussenlaag houdt alles bij elkaar. Gelaagd glas is aan te bevelen voor bijvoorbeeld balkonruiten, balustrades, beloopbaar glas en op al die plaatsen waar een kans bestaat dat iemand door het glas (naar beneden) kan vallen. Ook heeft het een geluiddempende en diefstalwerende werking.

 

Gehard glas

Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte. beloopbaar glas 1Bij breuk valt het uit elkaar in veel kleine stukjes  (zoals bijvoorbeeld de zij- en achterruit in een auto en een bushokje), die geen diepe wonden kunnen veroorzaken. 

Gehard glas is dus ideaal om toe te passen op plaatsen waar glas snel kan breken en/of waar veiligheid voorop staat. Zoals douchedeur of douchewand, bij binnendeuren en buitenpuien. Bij isolatie glas wordt het ook toegepast om breuk door slagschaduw te voorkomen (ongelijke opwarming in 1 ruit vanwege tegelijkertijde de zon en schaduw). Ook is gehard glas warmte- en hittebestendig tot ca. 400 graden voor achter de kookplaat/fornuis of op tafel waar een kop koffie hetglas plaatselijk opwarmt en breuk kan veroorzaken.

Gehard - gelaagd glas

LDM 02Zo kan gelaagd en gehard glas ook gecombineerd worden. Dan zijn 2 geharde glasplaten met de pvb folie met elkaar gelaagd, zogenaamd gehard/gelaagd glas.Deze glasplaat kan opzichzelf staan voor een balustrade waar ook gaten in geboord moeten voor de houders bijvoorbeeld. Dit type glas wordt toegepast bij beloopbaar glas met 3 glasplaten gehard glas met 4 folielagen tussen de glasplaten.  Maar het kan ook toegepast worden bij dubbelglas bijvoorbeeld met 1 zijde gehard/gelaagd glas en de andere zijde met hetzelfde of alleen gelaagd of alleen gehard of een andere keuze glassoort afhankelijk van de situatie.  Dit wordt soms gekozen bij isolatieglas dat toegepast wordt in een daklicht of lichtstraat of serre met een hellingsgraad waar het glas kwetsbaarder is voor invloerden van buitenaf onder andere hagel, sneeuw of wind. Bij glas onder een hellingsgraad boven het hoofd dient de (binnenste) ruit altijd minimaal gelaagd glas 44.2 te zijn. Dat is 4mm glas met 2 lagen folie en nog een 4mm glasplaat aan elkaar geseald. De totale dikte is dan 8.74mm.