Thermische breuken

 

Thermische breuken ontstaan vooral aan het einde van de herfst, in de winter en aan het begin van de lente. Maar ook hartje zomer kun je zomaar te maken krijgen met een thermische breuk in het (isolatie)glas. Zonder zichtbare oorzaken breken glasplaten. In de herfst en lente is de buitenlucht vaak nog erg koud, terwijl de zonkracht nog of al wel groot genoeg is om het glas lokaal behoorlijk te verwarmen. In de zomer is het juist regelmatig erg heet buiten (zeker als de zon direct op het glas schijnt), waarna een lokale afkoeling zorgt voor spanning op de ruit door temperatuurverschillen.

Thermische breuken ontstaan juist door deze temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Glas is een slechte warmtegeleider, in tegenstelling tot veel andere materialen, zoals metaal. Als bijvoorbeeld de zon of een verwarming/kachel een glasplaat  plaatselijk verwarmt, wordt deze warmte slecht weggevoerd of gelijkmatig verdeeld. 

Wanneer er bij floatglas een temperatuurverschil van meer dan ca. 30-40°C in het glasoppervlak optreedt, ontstaan er te hoge spanningen in het glas. Ook de locatie van de verwarming of sterke afkoeling speelt een rol, net als het soort glas ((spiegel)draadglas kan er bijvoorbeeld heel slecht tegen). Het warme deel zet uit, terwijl de koude delen hun vorm behouden. Daardoor breekt de ruit op een zeer herkenbare manier: Meestal begint één breuklijn loodrecht vanuit rand van het glas en loopt daarna in een grillige vorm verder.

Soort glasTemperatuurverschil
(Spiegel)Draadglas15°C
Basisglas30-40°C
Halfgehard glas100°C
Gehard glas200°C

Voorkomen
Thermische glasbreuken kan men voorkomen door temperatuurveschillen aan verschillende zijden van het glas te vermijden, bijvoorbeeld:

  • Jaloezieën, lamellen of overgordijnen op enige afstand van de beglazing plaatsen;
  • Verwarmingselementen (bv kachels) niet te dicht bij de beglazing plaatsen;
  • Het glas niet beschilderen of beplakken met bijvoorbeeld plakfolie;
  • Geen grote voorwerpen plaatsen aan de binnenkant dicht achter de ruit;
  • Handelingen voorkomen, die tot een temperatuurverschil in de beglazing kunnen leiden (bijvoorbeeld in de zomer met de tuinslang koud water spuiten op een door de zon verwarmde ruit);
  • Door gehard glas toe te passen: Dit is speciaal thermisch behandeld glas, dat tot 5x grotere temperatuurverschillen aankan.

Voor de glasverwerkende industrie houdt voorkomen van thermische breuken vooral in: Glas ontspannen op de glasbok. Door de combinatie van de spanning op het glas op de glasbok ontstaan gemakkelijk thermische breuken, wanneer het glas door de zon ongelijk verwarmd wordt en er temperatuurverschillen ontstaan. Niet vergeten om het glas vervolgens weer aan te spannen, als het verplaatst wordt!

Garantie
Glasproducenten en glaszetters worden vaak voor thermische breuk verantwoordelijk gehouden en gevraagd de schade op hun kosten te herstellen. Thermische breuken vallen echter niet onder garantie. Het betreft hier namelijk geen productie- of montagefout, maar een alledaags natuurverschijnsel, dat eenvoudig voorkomen kan worden door bovenstaande richtlijnen op te volgen. Particulieren kunnen derhalve bij thermische breuk geen aanspraak maken op garantie bij hun glaszetter, en de glasverwerkende bedrijven op hun beurt niet bij hun glasproducent.